Sancțiunea primită de patronul amanetului care a vândut un sac de telefoane furate

de: Daniel Ștefan
09 01. 2019

Un patron de amanet din Iași a cumpărat “dintr-un foc” nu mai puțin de 80 de telefoane, despre care știa că sunt furate. S-a ales doar cu o amendă din partea polițiștilor.

George Bogdan Paraschiv (25 de ani) este patronul unei case de amanet din Iași și crede că știe cum să “învârte” afacerile cu gadgeturi.

În februarie 2016, amanetul său a primit în “vistierie” un sac de zeci de telefoane. Acestea ar fi fost sustrase ilegal dintr-un magazin Altex din Vaslui, de către trei indivizi, dar, cel mai probabil, telefoanele fuseseră furate și de la persoane fizice. Au fost nu mai puțin de 92 de telefoane.

Deși e cât se poate de clar că nimeni nu-ți poate aduce un sac cu aproape 100 de telefoane deținute în mod legal (nici măcar nu aveau facturi), patronul a împrumutat 30.000 de lei de la amanetul pe care-l deține pentru a cumpăra “măcar” 80 dintre telefoanele furate. Tranzacția nu a avut loc nici măcar la sediul amanetului, ci pe șoseaua de centură a Iașiului, unde hoții s-au întâlnit cu patronul amanetului și un angajat al acestuia.  Ulterior, telefoanele au fost depozitate atât la sediul firmei, cât și acasă la patron.

Până a ajuns Paraschiv în atenția polițiștilor, el deja a apucat să vândă 67 de telefoane, iar în urma perchezițiilor, au fost găsite și restituite doar 13.

„Cunoaşterea de către inculpat a provenienţei ilicite a telefoanelor mobile rezultă din diferite împrejurări de fapt, cum ar fi: clandestinitatea vânzării (deşi era administrator al unei case de amanet a vândut în mod clandestin bunurile, respectiv pe site de vânzări online fără documente fiscale), preţul exagerat de redus cu care este oferit spre vânzare, precum şi imposibilitatea evidentă ca făptuitorul să deţină in mod legal respectivul bun (nu avea acte de provenienţă)”, au declarat judecătorii ieşeni, potrivit Adevărul.

În final, patronul amanetului a primit o amendă penală de 20.000 de lei.

Oricui i se poate întâmpla să-i fie furat telefonul. De regulă, șansele de a-l recupera sunt slabe, chiar și cu noile aplicații de identificare a telefonului, tot e greu să-l recapeți. Dacă ți l-ai pierdut, mai o șansă să-l recuperezi (dacă nu l-a găsit cineva răuvoitor), dar dacă a fost furat și nu știi cine e hoțul, îi poți spune adio.

Pentru liniștea ta sufletească, e bine să ai instalat pe dispozitiv aplicația Find My Device, de la Google, în cazul în care nu e deja preinstalată. Aplicația te ajută să-ți identifici mai ușor (dar nu mereu foarte exact) telefonul, dar trebuie să aibă locația activată (și să ai norocul ca hoțul să nu-ți închidă telefonul). În caz contrar, îți afișează ultima locație cunoscută.

Nu în ultimul rând, anunță poliția, dacă ți-a fost furat telefonul, dar nu-ți face speranțe prea mari că-l vei recupera nici în acest caz.